top of page
Poster-Antwoord-vd-Engelen-31-jan-2023-04_edited.jpg

Het antwoord van de Engelen

EEN BOODSCHAP VAN LICHT EN HOOP

Het verhaal
‘Antwoord van de Engelen’ vertelt het waargebeurde verhaal van vier jonge Hongaarse kunstenaars:
Gitta Mallasz, Jozef en Hanna Dallos en Lili Strausz. Gitta is de enige van hen die niet Joods is.
In de jaren 1943-44 maken ze iets buitengewoons mee: terwijl de oorlog steeds dichterbij komt en het antisemitisme ook in Hongarije oprukt, krijgen ze contact met Engelen. 


De vier vrienden maken een innerlijke transformatie door. Ook al sluit het net zich meer en meer, de boodschappen van licht geven hen hoop en kracht. Gitta Mallasz maakte aantekeningen van de gesprekken met de Engelen en gaf ze vele jaren later in boekvorm uit. ('Die Antwort der Engel', Daimon Verlag AG)

 

De boodschap van de Engelen

Verbind je niet met de duisternis maar met het licht. Wat er nu in de wereld gebeurt is het ineenstorten van het oude. Als je je op de liefde richt en tegelijkertijd stevig in het aardse geworteld blijft, dan kun je hemel en aarde met elkaar verbinden. Dan kan ‘het nieuwe’ komen!

Omdat wij als makers van de voorstelling het gevoel hebben dat deze boodschap nog steeds springlevend en juist in deze tijd van groot belang is, willen wij haar graag doorgeven.

 

De uitvoering

Vier hoofdpersonen, verschillende Engelen en nog andere personen, gespeeld en gezongen door één vrouw, is dat mogelijk? Ja, dat is mogelijk! Zangeres/actrice Babette Holtmann kan het. Schijnbaar moeiteloos van de ene naar de andere rol overstappend, weet zij alle personages een eigen kleur te geven. Zij wordt hierbij begeleid door gitarist Hans Kunneman. De muziek die hij voor deze voorstelling schreef is bijzonder gevarieerd, zowel lyrisch als krachtig en sluit organisch aan bij het verhaal. 

De Engelen verduidelijkten hun boodschappen vaak door middel van prachtige beelden. Veel van deze beelden zijn door tekstschrijver Marijke Smith gebruikt in de liedteksten, met een bloemrijk en doeltreffend resultaat. Dramatische spanning, stille verwondering, humor en menselijke beproevingen wisselen elkaar af in een indrukwekkend muzikaal schouwspel.

Met wie van de vier hoofdpersonen ervaar je de meeste verwantschap

Gitta Mallasz_Elwin Rijken

GITTA MALLASZ

"Zelf herken ik mij het meeste in Gitta. Zo herken ik de manier waarop zij er de hele tijd het beste van probeert te maken en zowel haar verstand als haar intuïtie inzet met alle onzekere momenten die daarbij horen." 

Hans Kunneman (componist en gitarist)

LILY STRAUSZ

"Ik herken veel van mezelf in Lili. Mijn leerlingen dragen mij vaak ook op handen en toch voel ik een zelfde onzekerheid als Lili beschrijft. Ik wil het ook zo graag goed doen en mensen zo goed mogelijk helpen.

De onzekerheid van Lili voelt als de mijne." 

Babette Holtmann (zangeres en actrice)

Lily Strausz_Elwin Rijken

HANNA DALLOS

Hanna Dallos_Elwin Rijken

"Toen ik nadacht over de vraag met wie van de vier hoofdpersonen ik het meest verwantschap voel, kwam in eerste instantie niet speciaal één persoon bovendrijven. Bij alle vier herkende ik iets van mezelf: van Jozef de stille teruggetrokkenheid, van Lili de onzekerheid, de angst om tekort te schieten en bij Gitta een zekere gespletenheid in haar persoonlijkheid.

Tenslotte, toen ik bij Hanna aanbelandde, besefte ik plotseling dat ik uiteindelijk toch de meeste verwantschap met háár voel. Enerzijds haar hypergevoelige constitutie die leed onder de angst en de chaos die in de omringende wereld heersten, anderzijds haar gerichtheid op de lichtwereld." 

Marijke Smith (script en liedteksten)

bottom of page